Добре познатите ни вкусни, красиви и здравословни японски хапки, които наричаме „суши”, имат дълга история.  Както много други случайни открития, и сушито първоначално се използва не за наслада на вкуса и очите, а като обикновен, традиционен похват за консервиране на осолена риба. Дълго време японците използват ориз, за да запазват плодовете на морето. Той ферментира и отделя оцет, който от своя страна подобрява вкуса на рибата и активира аминокиселините в нея. Първоначално японците изхвърлят този ориз, но с времето започват и да го ядат. Така се ражда сушито, което познаваме до днес и което бързо намира свои уникални вариации, предлагани в традиционните японски ресторанти. Като всяка една национална кухня, която се разпространява по света, японската търпи промени според местните вкусови търсения, които добавят нови елементи и съставки.

 

Най-старият и опростен вариант на сушито е тъй нареченото „нигири”, което произлиза от областта на столицата Токио. То представлява ръчно оформена топка ориз, върху която се поставя съответното, красиво изрязано парче риба, морски дар или японски омлет –„тамаго”. Въпреки простотата на изработката си, нигири сушито има балансиран вкус.

 

Търговците на ориз в Осака - финансовата столица на Япония, създали оши-суши (пресовано суши). За този вид суши маринования ориз се поставя в специален съд, покрива се с маринована, пушена или варена риба и се пресова, след  което се нарязва на хапки.

 

Друг много популярен вид е маки суши (суши руло).

 

Сашими е още един вид суши с дълга история. Макар да създава впечетление за опростеност, то е предназначено за истинските любители на сурова или маринована риба, като тук тя се сервира без ориз, красиво нарязана и аранжирана.

 

Маринованият джинджифил, известен в Япония като Гари , е перфектната добавка към вашето суши. Използва се между различните видове риба, като  неговото предназначение  е извличането на 100% вкусовите качества на следващ вид риба, както и почистване и освежаване на небцето.

 

Сушито е засищаща, но ниско калорична, диетична и балансирана храна. Тези му качества са резултат от неговите съставки, които, сами по себе си, имат уникални хранителни предимства. Въпреки, че някои от видовете риба, от които се приготвя суши, са мазни, те са богати на калий, йод, фосфор и магнезий, както и на полинаситените мастни киселини „омега – 3” и „омега – 6”. Разбира се,  не трябва да подценяваме и суши водораслото – нори. То е изключително богато на йод и съдържа букет от витамини – А, В1, В2, В6, В12, Ниацин и витамин С. И накрая, нека да не забравяме Негово величество – Оризът. Той се появява преди около десет хиляди години и оттогава присъства в менюто на почти всички култури. Богат е на фибри, които подпомагат действието на храносмилателната система, както и на въглехидрати, и за сметка на тях, е беден на мазнини. В него се съдържат също витамин В, калий и фосфор.

 

СУШИ ЕТИКЕТ

 

Добър апетит!